Kdo jsme?

Katedra zemědělské, dopravní a manipulační techniky je garantem studijního oboru Zemědělská technika, obchod servis a služby bakalářského studijního programu B 4131 Zemědělství a garantem studijního oboru Dopravní a manipulační prostředky bakalářského studijního programu B4106 Zemědělská specializace. Pracovníci katedry zabezpečují výuku předmětů, které jsou důležité pro teoretický a praktický základ technických disciplín v oblastech mechanizace rostlinné výroby, mechanizace živočišné výroby, dopravní a manipulační techniky.

Velká pozornost je na katedře věnována výuce předmětů zaměřených na stroje a zařízení pro údržbu, obnovu a využití krajiny. Velice úspěšně se rozvíjí i výuka předmětů zaměřených na zařízení a technologie pro zpracování a využití odpadů a zařízení pro zpracování biomasy k energetickému využití.

Katedra zajišťuje výuku technických předmětů i pro obory Všeobecné zemědělství, Provozně podnikatelský, Pozemkové úpravy a převody nemovitostí, Agropodnikání, Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině a Zootechnika. Učebny a technické zařízení katedry umožňují svou velikostí a uspořádáním používat ve výuce veškeré dostupné stroje a zařízení používané v zemědělské výrobě a dopravě. Zařízení, stroje a nářadí z převážné části získává zapůjčením od spolupracujících firem (obchodní a servisní organizace, výrobní podniky a uživatelé). Tímto způsobem jsou studenti seznamováni s nejnovějšími technologiemi a konstrukcemi strojů a zařízení. Katedra má k dispozici tři učebny specializované na výuku předmětů z oblasti mechanizace rostlinné výroby, mechanizace živočišné výroby a základů techniky. Dále je pro výuku využívána laboratoř motorové brzdy a katedrové dílny pro výuku obrábění a sváření kovů.

Co děláme a pro koho?

Katedra Zemědělské techniky a služeb je garantem studijního oboru Zemědělská technika, obchod servis a služby bakalářského studijního programu Zemědělství a garantem studijního oboru Dopravní a manipulační prostředky bakalářského studijního programu Zemědělská specializace.

Katedra má k dispozici 3 cvičebny specializované na výuku předmětů z oblasti mechanizace rostlinné výroby, mechanizace živočišné výroby a základů techniky, 1 laboratoř motorové brzdy a katedrové dílny pro výuku obrábění a sváření kovů.

Proč existujeme?

V oblasti vědecko-výzkumné a odborné práce jsou pracovníci zaměřeni na problematiku pěstování rychle rostoucích dřevin, problematiku hluku v objektech zemědělské výroby ověřování nových metod v oblasti základního zpracování půdy a konzervace pícnin.

Nově se rozvíjí výzkum v oblasti zařízení a technologií pro zpracování a využití odpadů a zařízení pro zpracování biomasy k energetickému využití. V rámci spolupráce s výrobními podniky jsou ověřovány provozní a konstrukční parametry krmících vozů, pásových dopravníků a strojů pro zpracování půdy.

Kam směřujeme?

V rámci spolupráce s výrobními podniky jsou ověřovány provozní a konstrukční parametry krmících vozů, pásových dopravníků, jsou vyhotovovány technologické studie pro adaptaci a vybavení staveb pro živočišnou výrobu, skladování produktů rostlinné výroby, komunikace apod.

Kontaktní údaje

Adresa

Zemědělská fakulta JU v Českých Budějovicích
Katedra zemědělské dopravní a manipulační techniky
Studentská 13
370 05 České Budějovice

IČ: 60076658
Tel.: +420387772518
Fax:  
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.zf.jcu.cz/katedry-2/zemedelske-dopravni-a-manipulacni-techniky