Pracovní setkání OECD v Praze

Kancelář transferu technologií JU byla na začátku března zastoupena na pracovním jednání OECD organizované Ministerstvem průmyslu a obchodu k tématu šíření inovací ve městech a regionech. Tohoto semináře se účastnili i tři zástupce Evropské komise zabývající se touto otázkou.

Během tohoto pracovního setkání bylo s kolegy z ostatních regionů diskutováno o tématech souvisejících se silnými a slabými stránkami při zavádění nových myšlenek, technologií, manažerských postupů - zkrátka „šíření inovací“ – v regionech obecně.

Cílem pracovního jednání bylo zejména identifikovat: 

● Kdo jsou hlavní aktéři regionálního ekosystému šíření inovací a jaké jsou mezi nimi vazby?

● Jaké jsou hlavní silné a slabé stránky různých distribučních kanálů inovací?

● Jaký je současný politický přístup související s různými aspekty šíření inovací a jaké jsou potenciální oblasti pro zlepšení?

Hlavním cílem bylo identifikovat hlavní příčiny a překážky šíření inovací v regionech návaznosti na důsledky politické iniciativy, které lze podniknout na regionální úrovni. Diskutovány byly existující konkrétní výzvy nebo silné stránky, kterými zejména jsou:

1. zavádění nových technologií ze strany malých a středních podniků;

2. zakládání a rozvíjení inovativních podniků;

3. podpora univerzit pro místní firmy;

4. výměna znalostí mezi nadnárodními firmami a místními společnostmi;

5. pomoc regionu vyrovnat se s „velkými společenskými výzvami“, jako jsou demografické změny (stárnutí), přechod na uhlíkově neutrální ekonomiky, automatizace úkolů.

Významným diskutovaným bodem bylo, jak zlepšit inovační politiku - včetně iniciativ na regionální úrovni - pro posílení šíření inovací v těchto oblastech. Výstupy tohoto pracovního jednání se nyní zpracovávají a do konce kalendářního roku 2020 by měl být zaslán draft k dalšímu dopracování.

RNDr. et Mgr. Růžena Štemberková, Ph.D.